Kerületi Nagytábor, 2010. július 9-18., Vöröstó


A beszámoló letölthető pdf formátumban a galériánkból, a táborról készült diavetítés pedig innen.

Az előtábor a teherautóval 2010. július 7-én reggel elindult, ekkor indult az ötfős kerékpáros különítmény is.

Az előtábor szorgalmasan alakította ki a körleteket, felhúzta a közösségi sátrakat, az M63-asokat, utakat alakítottak ki, a zászlórúd már állt az alakuló téren, a kapuállítására vártak még embereket.

Megállapították, hogy a szúnyogok csípnek, és elég sok a kullancs is, de esténként az ég „brutálisan” csillagos.

2010. július 9-én délelőtt a kerékpárosok is megérkeztek, és a busz is odaért 12 óra előtt. Megtörtént az őrsi körletek beosztása, így nem volt más feladat, mint a sátrakat felállítani, berendezkedni. Közben a szersátor és a GH-sátor is üzemképes lett. Délután befutott az abonyi és a ceglédi cserkészcsapat is, így teljes lett az altábor. A tábor megnyitásához felsorakoztak az altáborok, azaz görög városállamok: Athén, Spárta, Milétosz, Korinthosz és Delphoi. A poliszok vezetői fogadták a perzsa követeket, akik fenyegetést hoztak, a vezetők szövetséget kötöttek és a követeket kútba vetették. A delphoi jósda jósnői homályos jóslást adtak a nagy birodalom bukására nézve. Az első este tábortűzzel fejeződött be.

2010. július 10. A perzsa csapatok közelednek, már elhagyták az Athosz-hegyfokot. Rendkívüli fontosságú a városfalak megerősítése. Így ezen a szép napon a városállamok építkezéssel foglalkoztak. Arkhimédész és Thalész körbejárta a tábort, megmutatták, hogyan lehet derékszöget szerkeszteni, és hogyan néznek ki a ión, dór és korinthoszi oszlopfők. Kora este elkezdődött a métabajnokság. Estére elkészültek az asztalok, padok, szemetes tartók, csajkafák, körletkapuk.

2010. július 11. vasárnap. A perzsa seregek ellen nemcsak a falakat kell erősíteni, hanem lelkünket is. Így a tábor misén és istentiszteleten vett részt. Ebéd után minden városállamban obulusokkal cserépszavazás volt, Delphoiban 10 évre száműztük Palitoszt, a demokrácia megdöntőjét. A tábor apraja Levente Péter előadásán vett részt, nagyja pedig családórákon beszélgetett. Este kellemes 37 fokban métáztunk Athén ellen. Este, aki akart VB döntőt nézett kivetítőn, aki nem kedveli ezt a műfajt a mi altáborunkban hangulatos teaházban beszélgethetett, énekelhetett.

2010. július 12. hétfő. Perzsa hajóhad átkelt a görög szigetek között és 25000 katona lépett partra Marathón sík mezején a biztos győzelem reményében. Vele szemben felsorakozott 6000 mindenre elszánt zömében athéni és más városállambeli hoplita. Délelőtt a marathóni csatára emlékezve hadijátékban vettek részt a városállamok. Délben görög ínyencségeket kóstolhattunk egymás altáborában. Szinte minden el is fogyott. Délután a fiatalabbak ismét Levente Péter interaktív műsorán vehettek részt. Talán 10 percig csöpögött az eső, de az óta is tikkasztó a hőség. A tábortűznél Niké a győzelem és Diké az igazság istennői felelevenítették a görög városállam színes életét. Az égbolt gyönyörű, és a levegő éjszaka sem hűl le 28 fok alá.

2010. július 13. kedd. Ma bővelkedtünk programlehetőségekben. A görögök részt vehettek hoplita képzésen, nagyvázsonyi várjátékon, sziklamászáson, kézműveskedésen, nyomozójátékon, szellemi vetélkedőn és megismerkedhettek a görög kultúra szépségeivel. Az est folyamán ráhangolódtunk a 450 fős tábortűzre, amelynek levezetése csapatunk feladata volt. A tűz megrakása is méltó volt a nagy görög elődökhöz. Jól sikerült tábortűz volt nagyszerű altábori műsorokkal. Zászlólevonás után a csillagos ég alatt a keresztutat járhattuk végig a kálvárián. A bátrabbakat autóval szétszórták a tábortól 6 - 10 km-re, hogy egyedül és térkép nélkül találjanak vissza a sátrukhoz a sötétben. (A csapatunkból hajnali 4-ig mindenki visszaérkezett.)

2010. július 14. szerda. Ezen a forró nyári napon olyan programokat is kipróbálhattak a tábor résztvevői, amire eddig még nem jutottak el: 65 fő ismét megnézhette nagyvázsonyi várjátékokat, a várat, a posta múzeumot. A méta bajnokság napi fordulói után, gyors vacsora következett, majd az altáborok színes pólóikban levonultak a vöröstói plébánia udvarára, ahol együtt tomboltunk az apostagi Ladik zenekar koncertjére. Igen jól sikerült este volt. A csillagos ég alatt visszasétáltunk az altáborokba, ahol mindenki nyugovóra tért. Éjfél után nem sokkal megérkeztek a perzsa követek Xerxész fenyegető levelével, ha városállamaink nem hódolnak be, akkor végleg leigázza Görögországot, 200 000 fős seregével már a déli szorosok felé közelít.

2010. július 15-16. péntek, csütörtök. A hadüzenetre válaszolva a csapatok különböző útvonalakon elindultak, hogy a thermopülai szorosban hősiesen állják a perzsák támadását. Csapatunk 56 hoplitával 38 fokban vizes sapkákban, Gyenes Vilmos doktor úrral vágott át erdőn, szántón és szőlőkön keresztül. Délután elértük a Balatont, ahol mindenki csobbanhatott. Este Thermopülénél a szúnyogokkal vívott csatát elvesztettük, így még az éjszaka északabbra húzódtunk, ahol kevesebb volt a vérszívó és enyhe szellő fújdogált. Hajnalban elcsíptünk egy két órás záport, a kisebbeket autóval a táborba evakuáltuk, az idősebbek 21-en visszatúráztunk. Három óra alatt reggel 8-ra értünk vissza a táborba. Szép volt a napfelkelte így eső után, megálltunk egy szusszanásra Zádor váránál. Mivel Szalamisznál legyőztük a túlerőt, így a délelőttöt pihenéssel töltöttük, délután cserkészeink a próbáztatásra készültek, amelyre késő délután sor került. Este a csapat hangulatos tábortűz keretében ünnepélyes fogadalmat tett.

2010. július 17. szombat. Késői ébresztő után közös olimpiára gyülekeznek a görög poliszok. Különböző korosztályú lányok és fiúk mérhették össze erejüket, ügyességüket és gyorsaságukat stadionfutásban (a táv hossza: 192 m), helyből távolugrásban, ütésben (teniszlabda méta ütővel való elütése), birkózás (körből kitolás, kiszorítás), hosszútáv futásban (1500 m). Az olimpikonok ünnepélyesen fogadalmat tettek a játék tisztaságára nézve. Majd a rekkenő hőségben igen fegyelmezetten, hatalmas szurkolás közepette folytak az ünnepi játékok.

Nemes küzdelemben, az olimpiai éremtáblázatban mi, azaz Delphoi győztünk. Az olimpiai bajnokok megkapták a babérkoszorúkat. A táborzáró szertartáson megkötöttük a déloszi szövetséget. Vacsora után indult a vásári forgatag, Dionüszosz ünnepe. Ahol finom étkek sora várt, különböző szerencsejátékokban forgathattuk drahmáinkat, kényeztethettük magunkat masszázs szalonokban, és fergeteges élő zenés táncházban is rophattuk a táncot. Éjfélkor istentiszteleten vettünk részt.

2010. július 18. vasárnap. Ébresztő után rögtön hozzáfogtunk a pakoláshoz, mert lóg az eső lába és szárazon szeretnénk a sátrakat elcsomagolni. Reggeli után altábori fotózás és zászlólevonás következett. Elköszöntünk a ceglédi 144. számú Kossuth Lajos cserkészcsapattól, akikkel egy altáborban voltunk. Felszálltunk a buszra és fáradtan, de büszkén, hogy a második VIII. kerületi nagytábor keretmeséjét, és programját ily nagyszerűen kitaláltuk és levezényeltük, vidáman értünk Kecskemétre délután a színház elé.

Szabó Zsuzsanna (cspk.)

0% spam, 100% cserkészet!
Most nem
Érdekel Folyamatban... Siker! Nem sikerült